Välkommen vecka 15

Publicerad 2014-05-28 10:54:53 i Vecka för Vecka,

Bild från idag 14+0
 
Bebisen:
Fostret växer snabbt och väger knappt 100 gram. Den här veckan blir det ungefär 14 centimeter långt, mätt från topp till tå. Nu kan fostret få in tummen i munnen, men fortfarande inte styra sina rörelser eftersom nervsystemet ännu är så pass outvecklat. Läpparna börjar få en fylligare form.
 
 
Kroppen:
Det börjar synas mer att det är något på gång och många måste köpa större kläder.
Eftersom fostret lagrar kalcium kan du under den här perioden bli sugen på mjölk. Drick gärna mjölk både nu och senare. Hjärtkapaciteten ökar för att klara syretillförseln till både dig och fostret. Fram till och med vecka 32 kommer hjärtats kapacitet att öka med 30 till 50 procent.
De flesta kvinnor pendlar under den här tiden av känslor mellan lycka och förtvivlan. Reaktionerna kan vara häftiga, ungefär som tonårstidens humörsvängningar. Tankar och fantasier om barnet är vanliga. Många drömmer mycket nattetid och minns ofta drömmarna bättre än annars.
 
Tankar & Mående:
Måendet har varit ungefär som under föregående veckor. Lite trötthet, djup sömn & foglossning på kvällarna.
Fick under vecka 14 också reda på att jag hade stor järnbrist så har börjat äta järntabletter för det, så huvudvärken är borta vilket är superskönt!
Det roligaste med denna vecka är att magen har nu blivit hård, och lite större :)
 
 
 

 
 

Välkommen vecka 14

Publicerad 2014-05-21 10:41:00 i Vecka för Vecka,

Bild från idag 13+0 ♥
 
Bebisen:
Fostret har blivit sju till åtta centimeter långt, mätt från huvud till stjärt. Det har fått händer och fötter, fingrar och tår. Huden är tunn och genomskinlig, och täckt av små tunna hårstrån. Fostret kan röra sig i vattnet nu, och även göra sväljrörelser. Hos pojkfoster utvecklas prostatakörteln och sädesblåsan. 
 
 
Kroppen:
Din livmoder är nu ungefär lika stor som en grapefrukt. De flesta börjar nu få en liten mage, speciellt om du har fött barn tidigare. Det beror på att livmodern kan bli mer framåttippad efter den första graviditeten och magmusklerna mer uttänjda. Den trötthet du känt i början av graviditeten kan börja avta och kanske börjar du känna dig piggare igen. Hos många gravida kan en mörk strimma, kallad Linea nigra, synas mitt på magen. Den beror antagligen på hormonella förändringar och brukar oftast blekna bort när barnet är fött, för att försvinna helt efter något år. Undvik att sola under graviditeten eftersom det är lätt att få pigmentfläckar. Bröstvårtorna och området runtomkring kan också bli mörkare.
 
Tankar & Mående:
Under vecka 13 har jag mått ganska bra. Jag sover fortfarande djupt och mycket, vilket jag tycker är skönt! Man får ju passa på liksom haha. Inget illamående, lite huvudvärk då & då men om det beror på graviditeten, pollen eller vädret vet jag inte. Foglossningen fortsätter, vajre kväll gör det ont i bäckenet och höfterna. 
Men utöver det så är allt bra! :)
 
 
 

Om

Min profilbild

Amanda

Bor tillsammans med världens bästa fästman Mattias och våra 2 katter Kex & Zazu på Vikbolandet. Tycker om att fotografera, se på film och läsa kärleksromaner.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela