Välkommen vecka 28

Publicerad 2014-08-27 15:32:28 i Vecka för Vecka,

BIlder från idag vecka 27+0
 
Sista delen av graviditeten:
Graviditeten brukar delas in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 27, och den tredje från vecka 28 till att barnet föds. Så nu börjar den tredje och sista delen av graviditeten, trimester tre!

Bebisen:
Fostret väger drygt ett kilo och är cirka 39 centimeter långt nu. Hos pojkar har testiklarna börjat vandra ner genom ljumskkanalen från buken mot pungen.
Nu har fostret stora chanser att överleva om det skulle komma.
Fostret kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen men en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är cirka en månad kvar till förlossningen.

Kroppen:
Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar sig samman och blir hård. Sammandragningar är ofarliga och påverkar inte den fortsatta graviditeten men om de ökar och kommer regelbundet ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen. Ibland kan det finnas orsaker till sammandragningarna som kan avhjälpas, till exempel stress eller en urinvägsinfektion.
Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i början av graviditeten.

Tankar & Mående:
Fram tills igår var vecka 27 en bra vecka haha.
Läs tidigare inlägg.
Sovit dåligt men inte så jag behöver klaga. Så nu hopppas jag på mycket sömn och en ullaredsresa under vecka 28! ♥

Långt besök på akuten

Publicerad 2014-08-27 15:18:12 i Allmänt - Graviditet,

 
Natten till igår, tisdag, vakande jag kl 1 och behövde gå på toa. När jag reste mig upp kände jag att jag hade väldigt ont i övre delen av ryggen, och det brukar jag aldrig ha annars. Kände även att det var som ett tryck i bröstkorgen och att det var tungt att andas. Tänkte inte så mycket mer på det, utan trodde jag kanske sovit konstigt. Låg vaken till kl 3, väckte Mattias och bad om massage för hade så himla ont i ryggen, och tog en alvedon. Väntade en stund och det gick inte över. Så gick ner och la mig i soffan istället där det bara blev värre & värre. När Mattias vakna 05.30 hade jag lite smått panik, fick världens gråtattack men sa åt honom att åka till jobbet för det började så småning om kännas lite bättre. Satt vaken till 8, la mig sedan i sängen i hopp om att somna. Somnade runt 10 och sov till 12. Vaknade då och mådde bättre, var bara himla trött. 
Men när Mattias var påväg hem från jobbet efter 4 hade jag fortfarande lite ont i ryggen & tryck över bröstet + tung andning så ringde 1177 som sa åt mig att åka in till akuten. 

Vi var väl där runt 17.15 & och 18.00 fick vi träffa en sköterska som tog massa prover. Allt såg bra ut, hade lite högre temp än vanligt bara men inget märkvärdigt. På ungefär 3 timmar fick jag träffa henne 15 min..
Dom kom till slut fram till att det kunde vara propp i lungan. Vid det här laget hade andningen blivit lite bättre och ryggen gjorde mindre ont. Dom pratade ihop sig och bestämde sig för att röntga. Det är egentligen inte alls bra när man är gravid så jag fick panik. VILL INTE! Men läkaren förklara att det ska inte vara farligt, men vissa grejer hade dom inte forskat kring när det gällde röntgen och graviditet, och skulle det hända nåt lite senare i graviditeten så skulle dom koppla tillbaka det till röntgen, i fall. Detta gjorde mig inte lugnare men jag bestämde mig för att göra en röntgen i alla fall, för jag måste ju..
Först kommer det in en kille som sätter en tjock jävla nål i armvecket på mig, och det gjorde så fruktansvärt ont!
Sen fick jag & Mattias följa med en sköterska till röntgen, när vi går dit känner jag hur jag mår mycket bättre. Kan ju gå fortare och andingen är bättre.
Så när dom inne på röntgen frågar mig hur jag mår svarar jag ärligt. Bättre. Och då bestämmer dom sig för att inte röntga, utan istället hålla mig kvar för observation över natten.
Panik.
Vill inte stanna där!!!
Trött, inte ätit på 12 timmar och rädd går jag tjutandes ut till Mattias och vi går ner till akuten igen, där läkaren säger att det är för det bästa att stanna, och att jag näst intill måste. Jag får ett rum, och två snälla sköterskor tar hand om mig och tar fler prover. Mattias och jag får lite att dricka & äta, sen är det dags för honom att åka. Klockan var runt 24.00 när jag la mig i sängen och försökte sova. 
Fick dessutom ha en liten apparat brevid mig i sängen och 5 slangar som är kopplade till olika ställen på mig för att kolla hjärtat. Inte det lättaste att sova med den.
 
Kl 2 vaknar jag, dags för fler prover & dessutom ska jag få en rumskompis. (Jippi..) 
En full gammal utländsk tant som sitter och stöner högt & mumlar för sig själv, men som tur är får hon efter bara en stund ett eget rum. Den där jävla nålen i armen jag fick innan röntgen sitter kvar, och jag ber dom till slut rätt ut att ta bort den för det gör så satans ont!
Vid kl 4 är det dags för mer prover, och sedan vid kl 6 igen. Säger då Hej då till sköterskan som tagit hand om mig hela natten, och hon önskar mig lycka till.
Somnar om till kl 8 ca då det är dags för frukost. Ny personal, mer prover. 
Efter frukost kommer läkaren in och frågar hur jag mår & berättar vad som kommer ske på morgonen.
Jag frågor hur jag ska göra med min oro över bebisen då jag inte känt så mycket sen smärtan starta natten till tisdag kl 1, och då blir jag skickad till förlossningen på koll.
 
Väl där gör dom ctg och kollar mitt & bebisen hjärtljud, får ligga i 20 min och bara lyssna och känna bebisen, helt underbart! När det är gjort är kl ca 9.30 och dom vill även göra ett ultraljud. Dom ber mig vänta på rummet, sätter på radion åt mig och går. Runt kl 11 har inte ett skit hänt, och jag är trött & hungrig. Men precis då kommer en sköterska in med saft & fika, och ber om ursäkt för väntan men det hade kommit flera personen samtidigt som ska föda så dom hade mycket att göra. Men efter en liten stund kommer läkaren in & gör ett ultraljud och allt ser bra ut. Bebisen låg med huvudet neråt precis som jag trott. Jag tog upp min oro över att läcka fostervatten men det gjorde jag inte utan hade bra mängd. 
Sen tillbaka ner till akuten och prata med en ny läkare över hur jag mår, fortfarande bra svarar jag. Hon ringer överläkaren och dom bestämmer att jag får åka hem.
Men, eftersom dom inte vet vad som orska smärtan och andningbesvären ska jag ha extra koll på mitt mående, andingen och svullnader på benen. I fall det är/var en propp. 
 
Jag är bara så himla glad över att vara hemma, sovit så himla dåligt i två nätter så jag längtar massor till sängen just nu! 

Smart lista

Publicerad 2014-08-23 12:00:00 i Allmänt - Graviditet,

Har tittat omkring på nätet lite och hitta denna smarta inköpslista!
Självklart passar den inte alla, så man kan ju ändra om, lägga till/ta bort men tyckte ändå den var rätt bra. :)

 

Åka:
Babyskydd (bil)
Barnvagn
Skötväska
Åkpåse
Parasoll
Myggnät
Varm filt
Regnskydd
Plastad frotté
Barnvagnsleksak
Reflexer till hjulen
Bärsele
Täcke
Kudde
Fårskinnfäll
Bärsjal
Hjulskydd

Sova:
Madrass
2 lakanset
4 dra på lakan
Plastad frotté
Mobil
Flera filtar
Resesäng
Täcke
Kudde
Spjälskydd
Babynest

Sköta:
Tvättlappar
Våtservetter
Blöjor
Frottélappar
Rumpsalva (Inotyol)
Barnolja
Febertermometer
Alvedon
Borste
Tops
Bomullsrondeller
Skötbädd
Blöjhink
Badbalja
Badtermometer
Bad-cape
Nässug

Till mamma:
2 amnings-bh
Amningsinlägg
Bindor
Bystvärmare
Minst 2 amningströjor
Bröstpump
Mjölkuppsamlare
Bröstvårtsalva
Bröstvårtsluftare
Massageredskap
Amningskudde

Möbler & Prylar:
Spjälsäng
Skötbord
Byrå
Babysitter
Leksakskista
Skallra
Baby-gym
Mjukdjur

Övrigt:
Kläder:
Pyamas
Bodys
Byxor
Overall
Mösse inne & ute
Strumpor
Nappar

 

Om

Min profilbild

Amanda

Bor tillsammans med världens bästa fästman Mattias och våra 2 katter Kex & Zazu på Vikbolandet. Tycker om att fotografera, se på film och läsa kärleksromaner.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela