Vecka 10

Publicerad 2014-04-25 10:07:00 i Vecka för Vecka,

 
 
Idag går jag in i vecka 10!
 
Kort Fakta:

Från den här veckan kallas embryot för foster. Nu finns de flesta av kroppens organ. I fortsättningen måste de både växa till och börja fungera. Nervcellerna utvecklas nu intensivt. Fostret är ungefär tre centimeter långt och väger runt fem gram. Huvudet är mycket stort, lika stort som resten av kroppen. Ögonen och näsan syns tydligt. Tidigare låg ögonen långt ut på sidorna av huvudet, men nu är de nästan på rätt plats. Ytterörats form har bildats genom att de små knopparna på sidorna växt samman.

 

Brösten fortsätter att växa. Risken för missfall är större under de första 12 veckorna, men försök att inte oroa dig, det är inget du kan påverka. Ät bra, rör på dig och sov när du är trött. Kom ihåg att barnmorskan och läkaren finns där för din skull. Det är ett utmärkt tillfälle att få svar på alla funderingar och frågor om graviditeten. Du har även möjlighet att ringa barnmorskan mellan besöket med dina frågor och funderingar.

Hur jag mår:
Illamåendet är som vanligt, mest på eftermiddagen & kvällen. Blir riktigt "åksjuk" när jag åker bil, inte skoj, Men det hjälper att dricka och äta nåt litet under tiden :) Har inte haft huvudvärk på ett par dagar nu vilket är skönt. Känner av "mensvärken" starkare nu, mest på nätterna, lite obehagligt faktiskt haha. 
Bristen på hunger och sug efter mat sitter i, är aldrig sugen på något förutom äpplen ;)

Vecka 9

Publicerad 2014-04-18 09:47:00 i Vecka för Vecka,

 
Vecka 9 idag då!
 
Kort fakta:
Embryot är nu drygt två centimeter långt och börjar likna en människa. Det börjar få ett ansikte med ögon och öron och huvudet har fått en nacke. Anlagen till näsan börjar synas. Fingrarna har växt ut längre och simhuden mellan dem börjar försvinna. Tårna håller också på att utvecklas. Den svans som tidigare fanns i embryots ryggslut försvinner nu.

De inre delarna av könsorganen, äggstockar eller testiklar, finns redan. Det yttre könsorganet bildas nu ur två veck och en liten könsknopp ovanför dem. Nu i början ser det likadant ut hos alla foster vare sig de är pojkar eller flickor.

 

Många kvinnor börjar oroa sig vid den här tiden. Du kanske oroar dig för missfall, för hur barnet kommer att bli, förhållandet, viktökning, jobbet eller andra saker. Många funderar också på om de verkligen vill ha barn, även om det var planerat. Det är fullt naturligt. Dela gärna med dig av alla dessa tankar till din partner så att han eller hon blir mer delaktig i dina upplevelser.

Ditt tandkött blir mjukare och du kan märka att du blöder vid tandborstning. Hormonella förändringar gör att slemhinnan i munnen blir mer svullen och skör. Salivens egenskaper förändras också under graviditeten. Det, i kombination med att du kanske småäter mer nu, kan leda till ökad risk för hål i tänderna. Därför är det viktigt att du sköter din munhygien. Prata med en tandläkare om du känner dig osäker på hur du ska göra.

 
Hur jag mår:

Måendet är ungefär som innan. Illamåendet & huvudvärken kommer och går, helst på eftermiddagen/kvällen. Tröttheten sitter fortfarande i med full styrka. Känner fortfarande av "mensvärken" till & från. 
Känner i kroppen att "nåt är annorlunda", för ska jag städa & styra orkar jag knappt någonting utan att bli snurrig och trött, så får ta det lugnt och ta hjälp av Mattias :) Dessutom är oron lite mindre nu efter att ha sett hjärtat slå ♥
 

Första Ultraljudet 7+5

Publicerad 2014-04-16 18:50:00 i Graviditeten,

 
Idag var det alltså dags för ultraljudet, och så dåligt jag sov inatt! Blev inte många timmars sömn och så vaknade vi båda halv 5 och kunde inte somna om..Gick upp vid kl 6 för att göra mig i ordning och äta frukost, såg på film för att fördriva tiden lite. Vi åkte vid strax efter 8, för att vara ute i god tid i morgon trafiken och tur var väl det, för vi var "bara" 20 min tidiga, det hade blivit tajt annars. Kom in på Lovisa Klinken och betalade och satte oss sedan för att vänta. Var ett par kvinnor som gick in till Håkan före mig. Desto närmre klockan kom 9.20 desto mer nerövs blev jag! Satt en kvinna bredvid mig i väntrummet, jag svär att hon kunde höra mitt hjärta slå!! Hade handsvett och svårt att andas..men ändå kände jag mig så säker (dock oro också) på att allt skulle vara okej. Det första jag fick höra när vi satte på bilradion på vägen in var: "åhh mitt hjärta slår". Ett positivt tecken eller vad?
 
Vi kom iaf in till Håkan och satte oss och prata 2 minuter, dock om onödiga saker. Tex vad jag gjort på den Kliniken innan,det är inte därför jag är här nu sa jag vid 2 tillfällen. Sen var det äntligen dags.
När vi tittade på den lilla skärmen såg man allt en liten liten sak där inne, han förklarade vad allt var. Sen såg jag nåt flimmer i mitten som gick fort fram haha och han sa att det var hjärtat! ♥ Så allt är okej?? Frågade jag nervöst och han svarade att allt var toppen, sååååååååå skönt att höra! Blev en eller annan glädjetår. Fick med oss en liten bild hem också! 

Jag blev bakåt flyttad 2 dagar dock, vilket inte alls stämmer med mina beräkningar. Fick även förlossningsdatumet 28 Nov, och räknar man ut det på internet är jag i 7+4 och inte 7+5 som Håkan sa..Förvirrad?? Japp! Men jag kör efter Håkans ord till nästa Ultraljud den 15/5, så går in i vecka 9 på fredag istället :) Skiter igenligen i vilket, det viktiga är att pyret har hängt i, lycka ♥

Om

Min profilbild

Amanda

Bor tillsammans med världens bästa fästman Mattias och våra 2 katter Kex & Zazu på Vikbolandet. Tycker om att fotografera, se på film och läsa kärleksromaner.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela